حجتالاسلام والمسلمین غلامعلی صفایی بوشهری در گفتگوی اختصاصی با مرکز خبر حوزه، با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر این که حوزه مادر نظام و انقلاب است، تصریح کرد: اگر حوزه نتواند ،تحول اصیل فوق روز داشته باشد، نمی تواند به رسالت خود عمل کرده و حمایت های لازم را از نظام و انقلاب به عمل آورد.
وی افزود: این که حوزه باید تحول اصیل داشته باشد، یک اندیشه جدیدی نیست چرا که مراد از تحول اصیل مبتنی بر همان فقه جواهری و نگاه بزرگان حوزه از گذشته تاکنون است.
امام جمعه بوشهر همچنین با تاکید بر این که با نگاه غیر حوزوی نباید به دنبال تحول در حوزه بود، ابراز داشت: ما باید همیشه جلوتر از زمان روز عمل کنیم نه این که منتظر بمانیم تا زمان ما را با خود ببرد ؛ به تعبیر بهتر باید فعال عمل کنیم، نه این که منفعل باشیم.
وی اضافه کرد: شما ببینید بزرگان ما همواره در نگارش کتب فقهی و اصولی از یک نگاه فوق روز برخوردار بوده و عمیقا به تحول اصیل ریشه دار اعتقاد داشته اند.
*تحول یک پدیده قهری است
حجتالاسلام والمسلمین صفایی بوشهری با اشاره به این که تحول یک پدیده قهری است، گفت: زمان و شرایط برای هر شی و موجودی و هر مجموعه سازمانی به گونه ای است که به طور قهری دچار تحول می شود؛ منتها مراتب این تحول گاهی تخریبی و منفی است و گاهی مثبت و البته شکی وجود ندارد که تحول منفی، یک پدیده را دچار ایستایی و سپس میرایی می کند.
وی تصریح کرد: متاسفانه در طول تاریخ بسیاری از حوزه های شیعی دچار تحول تخریبی شدند، همچون حوزه حله، مدینه، بغداد و ... که باید در رابطه با این ها یک کار کارشناسی کرد تا عواملی که باعث این نوع از تحول شد را شناسایی و با یک کار دانش بنیان اصیل حوزوی، برنامه ای را طراحی کرد تا حوزه های ما خدای ناکرده دچار ایستایی و میرایی نشوند.
وی یادآور شد: همان گونه که مقام معظم رهبری فرمودند؛ آن چه مهم است این که این تحول قهری باید به خوبی مدیریت شود.
*انقلاب اسلامی ایران مهمترین مرحله تجلی حضور حوزه در جهان معرفت و سیاست
این استاد سطح خارج حوزه همچنین با اشاره به این که تحولات حوزه های شیعه از حوزه مدینه، بغداد ، نجف و قم هر کدام در مقطعی منشا آثار بسیاری بودند، ابراز داشت: انقلاب اسلامی ایران با جوهره اسلامی خود که دارای فقه حکومتی بوده است ، از جمله مهم ترین فرازهای تاریخی جهان اسلام و در واقع مهم ترین مرحله تجلی حضور حوزوی درجهان معرفت و سیاست محسوب می شود.
وی تاکید کرد: بی شک هیچ گاه در تاریخ همچون زمان حاضر، تا این میزان شیعه و روحانیت ازجهت معارف دینی به جهان عرضه نشده است.
امام جمعه بوشهر خاطر نشان کرد: وقتی شیعه و مبانی فکری آن به جهان عرضه می شود، قطعا در فضایی قرار می گیریم که یک جبهه دین ستیزی بزرگ با عقبه تاریخی و دارای تکنولوژی علیه جهان اسلام و حکومت اسلامی، قد علم می کند.
وی تاکید کرد: از آن جا که حوزه های علمیه سرچشمه فیاض و خورشید تابان این حکومت اسلامی هستند لذا ما می بینیم که دشمنان علیه حوزه و نظام دست به توطئه می زنند.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر افزود: در این شرایط اگر نتوانیم آن تحول به روز و بلکه فوق روز را در حوزه داشته باشیم در مقابله با جبهه دین ستیز جهانی دچار آسیب شده و به ایستایی و میرایی دچار می شویم، ضمن آن که نمی توانیم انقلاب اسلامی ایران را در عرصه فقه حکومتی تغذیه فکری و معنوی کنیم.
وی بیان داشت: امیدواریم در این مقطع سرنوشت ساز تاریخی بتوانیم به خوبی پاسدار میراث گرانقدر اهل بیت باشیم و انشالله در عرصه ولایت مداری توفیق لازم را داشته باشیم.
حجتالاسلام والمسلمین صفایی بوشهری ادامه داد: حوزه های علمیه باید بتوانند در جغرافیای حکومت اسلامی ولایی تمامی مسایل معرفتی و سیاسی جهانی را به خوبی مدیریت کند، چرا که بی شک حوزه، خورشید فیاض نور معرفت دینی است و لذا باید تاثیر عمیق حوزه را در گستره جهانی باور داشت، نه این که خورشید حوزه را در یک جغرافیای محدود، محصور کند.
*حوزه میتواند تحولات دانشبنیان را مدیریت کند
وی ابراز داشت: ما باید با نگاه جدید و سترگ به مقام حوزه بنگریم و بدانیم هر چه خیرات و برکات و اصالت ها و تحولات دانش بنیان است را حوزه می تواند مدیریت کند و نگاه مقام معظم رهبری به حوزه نیز همین است.
امام جمعه بوشهر با تاکید بر لزوم عنایت ویژه به اصالت های حوزوی در امر تحول خاطر نشان کرد: ما باید بتوانیم با روش های نوین آموزشی، در عرصه کتب ، ساختار مدیریت، مدل های آموزشی و چشم اندازها و اهداف حوزه گام های جدی را برداشته و از بنیان های عمیق اجتهادی در این باره بهره بگیریم؛ ضمن آن که در عرصه نگاه ولایی به مسایل کلان سیاسی و نیز تهذیب و اخلاق، حوزه باید پیشگام باشد.
وی در ادامه صحبت های خود گفت: حقیقت امر آن است که بیانات رهبر معظم انقلاب در سفر پرخیر و برکت به قم در سال گذشته به خوبی فضای لازم را برای تحول رشد زا و مثبت در حوزه فراهم کرد و معظم له نیز انصافا رهنمودهای حکمیانه ودوراندیشانه ای داشتند.
*اندیشههای مقام معظم رهبری برای تحول یک نعمت بزرگ الهی است
حجتالاسلام والمسلمین و اندیشه های والای ایشان برای تحول اصیل حوزوی فوق روز، یک نعمت بزرگ الهی است که حوزه و حوزویان باید حقیقتا قدردان این نعمت بزرگ باشند، هر چند متاسفانه باید گفت در خصوص بهره گیری از اندیشه های ایشان آن طور که باید و شاید کار نشده و جای کار بسیار است.
وی با اشاره به این که حرکت حوزه در مسیر تحول باید سریع و پیوسته باشد، افزود: متاسفانه باید گفت که کندی حرکت در حوزه باعث از بین رفتن فرصت ها می شود.
*ضرورت تشکیل اتاق فکر تحول در حوزه
وی اضافه کرد: ما در شرایط کنونی به یک اتاق فکر نیاز داریم که تحول در حوزه را در همه عرصه ها تشخیص داده و با یک طراحی اصیل دانش بنیان این تحولات را مدیریت کند.
*حوزه همه انقلاب است
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر یادآور شد: همان طور که اهل بیت (ع) همه اسلام هستند، حوزه هم در حال حاضر همه انقلاب است و باید هم این گونه باشد، چرا که حوزه مغز متفکر اندیشه انقلاب و خورشید بی غروب تبیین مبانی تشیع و انقلاب اسلامی است.
*انقلاب اسلامی بدون روحانیت به سکولاریسم معرفتی مبتلا میشود
وی با بیان این که حوزه سرچشمه فیاض تولید علم در عرصه معارف و تولید دانش وران دینی است، خاطر نشان کرد: اساسا انقلاب اسلامی منهای روحانیت، به معنای ابتلا به سکولاریسم معرفتی است.
*حوزه اصول تقوای سیاسی و اخلاقی را طراحی کند
وی با بیان این که حوزه های علمیه پیوند وثیق، قانون مند و وسیعی با نظام مقدس اسلامی دارند، گفت: در شرایط کنونی لازم است که حوزه ها با طراحی مبانی صحیح اجتماعی ، اقتصاد حکومت اسلامی و فرهنگ انقلاب اسلامی را به خوبی تبیین کنند، همچنین لازم است که بزرگان حوزوی اصول تقوای سیاسی و اخلاقی را طراحی کنند.
امام جمعه بوشهر همچنین با بیان این که حوزه به مثابه قلب تپنده انقلاب اسلامی است، خاطر نشان کرد:رسالت حوزه، تولید و حفظ معرفت و پرورش عالمان است و در این خصوص حوزه را باید مغز هدایتی انقلاب دانست کما این که امروز رهبر معظم انقلاب نیز به عنوان ذخیره الهی محصول همین حوزه است.
وی با اشاره به این که حوزه حقیقتا دارای ظرفیت بسیار بالایی است، اظهار داشت: در رشته ها و عرصه های مختلف باید استفاده صحیحی از پتانسیل های روحانیت به عمل آید.
حجتالاسلام والمسلمین صفایی بوشهری همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که استان بوشهر به جهت موقعیت ویژه جغرافیایی و تاریخی و پیشینه کهنی که دارد، یکی از اولین مراکز ظهور اسلام به شمار می رود، تاکید کرد: این استان در جغرافیای ملی و فراملی از اهمیت بسزایی برخوردار است و همواره مورد توجه نظام سیاسی بین الملل قرار داشته است.
وی با اشاره به این که بوشهر به عنوان یک استان فرهنگی همیشه در مقابل بیگانگان ایستاده است، گفت: این استان از دیرباز دارای حوزه های علمیه کهنی بوده و عالمان بزرگی را در دامان خود پرورش داده است، ضمن آن که باید توجه داشت مدارس علمیه بزرگی هم در این استان وجود داشته که متاسفانه برخی از آن ها از بین رفته است.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر، همچنین گفت: از آن زمانی که مقام معظم رهبری امر فرمودند، بنده به بوشهر بیایم اولین کار جدی ما اعتلای مدارس علمیه در استان بوده و این که تاریخ حوزه و علمای بزرگ آن را احیا کنیم.
*طراحی سند چشمانداز حوزه بوشهر در دو عرصه ملی و فراملی
وی اضافه کرد: در همین راستا نیز ما سند چشم انداز حوزه علمیه استان بوشهر را با هدف پیشرفت و توسعه حوزه در دو عرصه ملی و فراملی؛ همچنین نقشه آمایش حوزه های استان را در دو مقطع تاریخی و آینده تدوین و ترسیم نمودیم.
این استاد سطح خارج حوزه همچنین با اشاره به طرح شناسایی مشکلات و کمبودهای مدارس علمیه استان بوشهر گفت: در همین خصوص با ملاقات هایی که با آیت الله مقتدایی، مدیر حوزه های علمیه کشور و نیز معاونان ایشان داشتیم و جا دارد که از زحمات و تلاش های این بزرگواران تقدیر کنم، به یاری خدا یک نهضت احیای حوزه استان را آغاز کرده ایم و در این خصوص در تلاش برای تامین بودجه های لازم از درون استان و نیز بودجه های ملی هستیم.
*مدرسه عالی تبلیغ در جنوب کشور احداث میشود
وی فراهم کردن زمین لازم برای ساخت مدرسه عالی تبلیغ جنوب کشور، تلاش برای ساخت مدرسه علمیه خواهران در عسلویه ، تامین 100 منزل برای طلاب و نیز تلاش برای ساخت استاد سرا را از دیگر فعالیت ها برشمرد و گفت: ما در استان بوشهر تربیت نخبگانی طلاب را مدنظر داریم و در اندیشه حوزوی کردن کل استان همچون قم هستیم.
حجتالاسلام والمسلمین صفایی بوشهری همچنین با بیان این که بوشهر می تواند به الگویی در زمینه تحول اصیل حوزوی فوق روز تبدیل شود، خاطر نشان کرد: در عرصه کرسی های آزاداندیشی و تعلیم و تربیت ، تلاش کرده ایم که فضای لازم را جهت پرورش حوزویان اهل قلم و نیز تربیت اساتید خبره آماده کنیم و البته در همین خصوص هم از سیاست ها و حمایت های شورای عالی و مرکز مدیریت حوزه های علمیه کشور تقدیر می نماییم.
وی با اشاره به این که معاونت فرهنگی دفتر امام جمعه در بوشهر، مدیریت کلان فرهنگی در استان را رصد و بررسی می کند، اظهار داشت: یکی از فضاهای مدیریتی، ایجاد سامانه صحیح و کارآمد فرهنگی بین حوزه و آموزش و پرورش است، از این حیث که این یک فرصت خوب می باشد تا حوزه به این مقوله مهم تربیتی ورود پیدا کرده و تاثیر لازم را در عرصه های آموزشی و فرهنگی برجای بگذارد.
*ایجاد سامانه تربیت مربی حوزوی
امام جمعه بوشهر همچنین با ابراز خرسندی از تعامل بسیار خوب حوزه و آموزش و پرورش در استان بوشهر گفت: ما در استان، سامانه تربیت مربی حوزوی برای مدیریت فرهنگی آموزش و پرورش را چه در بخش برادران و چه خواهران ایجاد کرده ایم.
وی در خاتمه سخنان خود بیان داشت: ارتباط وتعامل حوزه و آموزش و پرورش فرصت بسیار خوبی است اما به نظر می رسد در عرصه اندیشه و مدیریت، این ارتباط هنوز هم دچار ضعف هایی است که باید برطرف شود.
گفتوگو: محمدحسن نظریان